31.03.2010

Kanser Haftası-01-07 Nisan..

Kanseri henüz açmamış bir gonca iken fark edebilmemiz dileği ile..


1956 yılında Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun çabaları ile yurdumuzda ilk kanser hastanesi, 1956 yılında Ankara'da açıldı.

Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir. Sağlık sorunuyla baş edebilmek için gönüllü kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile 1956 yılında Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir. . Hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılmaktadır, kanserin erken tanısı ve korunma ile ilgili toplum bilgilendirilmektedir.

Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında, kanser hücresinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen hücre normalde yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normalde olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir.Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Günümüzde kanser, en sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır.

Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Halbuki bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavi de güçleşmektedir


http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/onemli_gun/kanser.asp

http://www.kanser.org/

http://www.kanser.org/toplum/knedir.php

http://www.memocal.com/bgvh/kanserhaftasi.asp

http://www.yeditepehastanesi.com.tr/

http://www.yeditepehastanesi.com.tr/v2/Icerik/Genetik-Tani-Merkezi/Kanser-Genetigi/Kanser-Riski-Icin-Tibbi-Genetik-Konsultasyonu-Endi.aspx

Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığına önem verelim..

Sağlıkla ilgili kontrollerimizi gerekli zamanlarda yaptıralım,ihmal etmeyelim.

Unutmayalım ki, erken teşhis hayat kurtarır..

Sağlıklı ve mutlu toplum için elimizden geleni yapalım,elele verelim..

Önce kendimiz bilinçlenelim,çevremizdekileri bilinçlendirelim..

Bu vesile ile tüm kanser hastalarına acil şifalar diliyorum..

Hayata sımsıkı tutunabilmeleri için ailelerinin,tüm doktorların ve sağlık kuruluşlarının
onlara destek vermesini diliyorum..

Ben de sevgili annemi 23 yıl önce kanserden kaybettim maalesef..

''Kanserden değil, geç kalmaktan kork.
   Kanser, çoğalan bir orduya benzer.
   Kanser, küçük şikayetlerle başlar.''


''Halk içinde mûteber bir nesne yok devlet gibi ,
  Olmaya devlet cihân da bir nefes sıhhât gibi ''

1 yorum:

didem dedi ki...

Kanserden degil gec kalmaktan kork sozu ne kadar dogru...Hele hele bizim ailedeki kanser sayisini dusununce insan korkmadan edemiyor.
Sevgiler.Didem