26.03.2010

Dünya Tiyatro Günü-27 Mart 2010



DÜNYA TİYATRO GÜNÜ-27 MART-KUTLU OLSUN...

Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır.

En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda 27 Mart 2010 Cumartesi günü sahnelenecek oyunlar her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olarak izlenebilecek.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, tiyatroseverler ücretsiz biletlerini 14 Mart Pazar günü saat 10.00'dan itibaren Devlet Tiyatroları gişelerinden ya da ilgili Müdürlüklerden temin edebilecek.



Devlet Tiyatrolarının 11 bölgedeki 26 sahnesinde ve 4 yerleşik turne sahnesinde ücretsiz temsil edeceği oyunların programı şöyle:


''Ankara Devlet Tiyatrosu Küçük Tiyatro'da ''Sokrates'in Son Gecesi'', Şinasi Sahnesi'nde ''Don Giovanni ve Uşağı Pulcinella'', Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde çocuk oyunu ''Keloğlan Keleşoğlan'', Akün Sahnesi'nde müzikal oyun ''Fosforlu Cevriye'', Altındağ Tiyatrosu'nda ''Anam Bacım Avradım'', Oda Tiyatrosu'nda ''Krem Karamel'', İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde ''Islıkçı''.


İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Salon 1'de ''Herkes Sihirbaz Olacak'', Cevahir Salon 2'de ''Temiz Ev'', Üsküdar Tekel Sahnesi'nde ''Annemin Cesareti'', Üsküdar Stüdyo Sahne'de ''Külbellek'', Küçük Sahne'de ''Ful Yaprakları'', Cennet Kültür Sanat Sahnesi'nde ''Lozan'', Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi'nde ''Kuzguncuk Türküsü'', Zeytinburnu Sahnesi'nde ''Profesyonel''.


İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Melek Ökte Sahnesi'nde ''Yoksun'', Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde ''Şerefine İnsanoğlu''.



-DİĞER İLLER-

Bursa Devlet Tiyatrosu AVP Sahnesi'nde ''Bu Dizi Başka Dizi'', Oda Tiyatrosu'nda ''Başbelası''.


Trabzon Devlet Tiyatrosu Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde ''Televizyon Cumhuriyeti''. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesi'nde ''Ölümü Yaşamak''. Antalya Devlet Tiyatrosu Haşim İşcan Kültür Merkezi Sahnesi'nde ''El Kapısında''. Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Kocasını Pişiren Kadın''. Konya Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Bayazıt''. Sivas Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Duvarların Ötesi''. Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Masanın Altında''. Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Tiyatro Sahnesi'nde ''Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü''.


Malatya Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun''. Çorum Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Tek Kişilik Şehir''. Zonguldak Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Kahramanlar Öldü Mü?''.

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ'nde tüm tiyatro sanatçılarının ve tiyatroya emeği geçen herkesin gününü kutluyorum..


*Aramızdan ayrılan Tiyatro Sanatçılarımızı da rahmetle anıyorum..

*Tiyatro'ya ve sanatçılarına gereken değerin verilmesini diliyorum..
*Çocuklarımıza küçük yaşta tiyatro sevgisi, bilinci, bilgisinin verilmesini diliyorum.Onları Çocuk *Tiyatrolarına götürmeliyiz.
*Tiyatroya ilgisi, yeteneği ve hevesi olan çocuklarımıza drama ve tiyatro eğitimi aldırmalıyız..
*Aslında, bence yaşam başlıbaşına bir tiyatro sahnesi...
*Biz de o tiyatronun oyuncularıyız..
*''Tiyatro Perdeleri''mizin hep açık kalması dileğiyle..
selma er.

2 yorum:

didem dedi ki...

Tiyatro sevenler icin harika bir haber.Orada olsaydim beraber giderdik oyunlardan birine.
Sevgiler .Didem

bilge dedi ki...

ÇOCUKLARIMIZI BİLGİSAYAR BAŞINDAN ALIP KÜÇÜK YAŞTA TİYATROLARA GÖTÜRSEK EMİNİM DAHA SAĞLIKLI BİR TOPLUM YARATABİLİRİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM AMA BÜYÜKLERİMİZ GİTMİYORKİ ÇOCUKLARINI GÖTÜRSÜNLER ÇOK AZINLIKTA KALIYORUZ MAALESEF TİYATRO İZLEYENLER SEVGİ VE DOSTLUKLA..