1.12.2010

Evinizin Satış Değerini Arttırmanın Yolları ;

 
Evinizi yenileyerek satmak genelde fiyatının yükselmesini sağlar. Peki halen evin içinde yaşıyorsanız ve yenilemeye bütçeniz yetmiyorsa neler yapabilirsiniz? İşte dezavantajınızı avantaja çevirecek öneriler;

• Piyasa araştırması yapın: Evinizin kısa sürede satılma ihtimalini arttırmak istiyorsanız, öncelikle evinizi hangi tip müşterilerin almak isteyebileceğini belirleyin ve o müşterilerin beğenilerine göre değişiklikler yapın. Örneğin evin duvarlarını boyamak ilk kez ev satın almakta olan bir müşteriyi cezbedebilir. Muhtemelen ilk kez gayrimenkul yatırımı yapacak biri pek de masraf yapmak istemeyecektir. Ayrıca bir emlak ofisine piyasayı ve neyin satıp satmadığını danışabilirsiniz. Sizin evinize benzer nitelikleri olan satılık diğer evleri görmeye gitmeniz de fikir sahibi olmanız açısından faydalı olabilir. Hatta o evlerle ilgili size nelerin çekici geldiğini not edip kendi evinizde de benzer değişiklikler yapabilirsiniz. İnternet sitelerinden yapacağınız araştırmalarda da satılık evlerle ilgili pek çok görsele ulaşabilirsiniz.

• Evinizi iyice derleyip toplayın: Dağınık bir ev hem göze hoş görünmez hem de evinizi ziyaret eden alıcılarda yanlış bir algı bırakabilir. Hâlbuki derli toplu odalar evi hem daha hoş, hem de daha geniş gösterir. Evin içinde yeterli seviyede depolama alanının olduğu izlenimini vermesi de cabası.

• Temizleyin: Kimse kirli bir evi beğenmez. Eviniz kirliyse gelen ziyaretçiler istediğiniz ayrıntılar yerine bunlara dikkat edecek, akıllarında evinizle ilgili ilk kalan şey maalesef evin temizliği olacaktır. Ayrıca örneğin kirli pencereler evin yeterince ışık almadığı izlenimini yaratabilir. Unutmamak lazım ki, bir evi yenilemenin en ucuz yolu temizlemektir.

• Görünür problemleri tamir edin: Kapı kenarında veya camınızda bir çatlak, parkelerde ufak tefek tamirat işleri, orada burada alçı ve boya gerektiren ufak işlemler. Bunların hepsi evinizi satmaya çalıştığınızda, varlıkları yüzünden evinizin fiyatını düşüren, alıcının gözüne batan ayrıntılardır ve sonuçta size maliyeti çok yüksek şekilde çıkabilir. Emin olun, ufak tefek sorunları tamir ettirmek her zaman daha ucuza çıkar.

• Doğal renkler kullanın: İstatistiksel olarak koyu renkli duvarlar her zaman alıcı sayısını düşürür. Eğer mümkünse, elinize fırça alıp işe koyulun ve koyu renkli duvarlarınızı doğal renklere çevirin.

• Duvarlarınızı temizleyin: Eğer temizlenebilinir duvarlara sahipseniz evinizi görücüye çıkarmadan evvel mutlaka elden geçirmelisiniz.

• Kokulardan arının: Hiçbir şey kötü kokan bir evden daha fazla alıcıları kapıdan döndüremez. Pencereleri açın ve evinizi havalandırın. Varsa kötü koku kaynaklarını yok edin. Ayrıca size küçük bir de aldatmaca. Eğer alıcılar gelmeden hemen önce, kurabiye gibi, gelenlerin farkına varmadan isteyecekleri bir şey pişirirseniz evinizi çok daha sıcak hatırlayacaklardır. Soğuk bir kış akşamı sokakta yürürken duyduğunuz kurabiye kokusuyla çevrenin algısının sizin için nasıl değiştiğini hatırlayın.

• Işıklandırmaları ayarlayın: İyi ışıklandırılmış bir ev olduğundan çok daha iyi bir izlenim yaratır. Seçeceğiniz birkaç kritik noktaya koyacağınız aydınlatmayla evinizin dezavantaj sayılabilecek karanlık köşelerini olumsuz etkisinden kurtulabilirsiniz.

• Dış kapınızdan başlayın: Alıcıların evinizle ilk temas ettiği yer dış kapınızdır. Eğer sağlam ve çelik bir kapıyla değiştiremiyorsanız iş gene size düşüyor. Elinize bir fırça alıp cazip bir renge boyayabilir, üzerine abartılı olmayan hoş süsler asabilir, girişini aydınlatabilirsiniz.

• Metrekare satıyorsunuz: Alıcılar m2 satın alıyorlar. Bu m2 içinde kullanılamayan alanlar görmek emin olun hiç hoşlarına gitmeyecektir. Balkonunuz varsa masa, sandalye koyun, arka küçük odalarınıza işlev katın. Evin her m2’sinin yaşanabildiğinin ve yararlı olduğunun izlenimini verin.

Satış için dekore edin: Evinizin mutlaka alıştığınız bir yerleşimi vardır. Ama unutmayın ki amacınız yaşamak değil, satmak. Eşyalarınızın yerlerini satışı etkileyebileceğini düşündüğünüz şekilde değiştirin. Örneğin oturma odasında, tam televizyonun karşısındaki kocaman koltuk yaşarken çok ideal olabilir ama alıcıların odayı olduğundan küçük algılamalarına neden olur. Eşyalarınızı atmadan yeniden yerleştirmeyi deneyin.

• Para detaylardadır: Evinizde fazla maliyetli olmayacak ama evinizin havasını değiştirebilecek ufak tefeği tespit edin. Örneğin duvarın ortasından geçen bir ahşap veya çıkartma bordür hem evinizin havasını değiştirecek, hem de size maliyeti çok düşük olacaktır.

• Yükü azaltın: Bir odada birden fazla işlevin olması evinizin yeterince geniş olmadığı algısını yaratacaktır. Yatak odanızdaki ya da mutfakta ki kitap ve bilgisayarı mutlaka kaldırın.

• Yatak örtüsü seçimi: Alıcıları beklediğiniz günlerde seçtiğiniz yatak örtüsünün, evin en önemli odalarından birinin, ebeveyn yatak odasının algısındaki rolü büyüktür. Rahat ve lüks izlenimini veren örnekleri tercih etmelisiniz.

• Her alana dikkat edin: İlk izlenim çok önemlidir. Yepyeni bir mutfağınız olsa bile, girişte kirli ayakkabılarınız, bisikletiniz ve eski sandalyeleriniz ile burun buruna gelmeleri mutfağınızın cazibesini yarı yarıya azaltır. Müşterilerinizin satmakta olduğunuz evi kendi evleriymiş gibi hissedebilmeleri için elinizden gelen her şeyi yapın. Bunu yapmanın pek çok yolu var. Düzenli bir ortam yaratın, fazlalıklardan kurtulun, hatta mümkünse bazı mobilyalarınızı kaldırın ki müşterileriniz boş alanları kendi eşyaları ile düşleyebilsinler. Eviniz ne kadar küçük olursa olsun sahip olduğunuz alanları en iyi şekilde kullanın.

• Evinizin konumunu da satın: Sadece evinizi değil, evinizin konumunu da satın. Evinizi değerli kılabilecek potansiyel cazibe merkezlerinin bir listesini çıkarın. Örneğin, ulaşım, okullar, alışveriş merkezleri? Evinize yakın olan restoran, sinema, spor merkezleri ve süpermarketler hakkında bilgi verin. Apartman aidatı ve faturalarınızın ortalama ne kadar geldiğinden bahsedin.

• Evinizi görmeye geldiklerinde: Satılık ilanı verdiğiniz andan itibaren evinizi düzenli ve temiz tutun. Evinize ziyaretçi gelmeden hemen önce duş almayın. Banyonuzun buharlı olması evinizde rutubet gibi birtakım sorunların olabileceğini akla getirir. Üstelik bir süre balık ve kızartma gibi yemeklere de ara vermeniz gerekebilir. Temiz halılar ve hoş kokan çiçekler olumlu etki bırakır. Evinizin bahçesi varsa kedi ve köpeklerinizin bahçenize insaflı davranmış olduğundan emin olun. Küçük çocuğunuz varsa ona farklı uğraşılar yaratın. Evi gezdirirken siz arkada olun. Kalabalık hissini önlersiiz. Gerektiğinden fazla konuşup insanları sıkmaktan kaçının.

Son rötuşlar:

• Potansiyel müşterileriniz gelmeden önce ortalığa son bir kez göz atın. Bunun için bir kaç dakika yeterli olacaktır.
• Klozet kapağınızın kapalı olduğundan emin olun.
• Serin havalarda evinizin ılık yatak odalarını serin olmasına dikkat edin.
• Hava aydınlık değilse ışıkları açın.
• Etrafa taze çiçekler koyun.
• Müşterileriniz gelmeden önce pencereleri açın, odalarınızı havalandırın.
• Temiz havlu, sabun ve yatak örtüleri kullanarak evinizde sıcak bir atmosfer yaratabilirsiniz.
• Masanızın üzerine ev dekorasyonu ile ilgili birkaç dergi yerleştirin. Bu, evine özen gösteren bir ev sahibi olduğunuz imajı yaratır.

SELMA ER
GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ






2 yorum:

didem dedi ki...

Halacigim ne guzel bilgiler, puf noktalar vermissin. Evini gostermeden once toplamak duzenlemek kesinlikle cok faydali. Hatta burada o isin uzmanlari var, satisa cikardigin zaman evini hazirliyorlar, "home staging" deniyor. Bir iki ufak degisiklikle cok cazip hale getiriyorlar.

Selma Er dedi ki...

acaba AMERİKA'DA mı yapsam bu işi..ama ben kendi memleketimin insanlarına yardımcı olmak istiyorum.Sen de sana en yakın RE/MAX'da çalışsan keşke..Benim şubem olursun oralarda..Ben de senin şuben olurum..