5.05.2010

HIDRELLEZ



HIDRELLEZ NEDİR ?



“Doğa”nın her baharda “canlanışı”, dünyanın her yerinde yaşayan insan toplulukları tarafından, kendi kültürlerine uygun biçimlerde kutlanır. İnsanlar, kışın getirdiği karamsarlıktan kurtuldukları için sevinirken, her bahar yeniden canlanan doğaya umut bağlar, düşlerinin, dileklerinin gerçekleşmesi için -genellikle Nisan - Mayıs aylarında ve belli tarihlerde- istekte bulunmanın “tam sırası” olduğunu düşünürler. Çoğu dini bayramların da kökeninde yer alan bu inanış, Türk kültüründe en yaygın biçimini “Hıdrellez Şenlikleri”nde bulmuştur. Hıdrellez’de su kenarlarında bahar yemekleri yemek, en çok istenen şeyleri yazmak ya da resimlerini yapmak ve bunları genellikle bir gül fidanının dibine koymak, ateşlerin üzerinden atlayıp olumsuzluklardan arınmak, doğa ile kurulan ilişkinin ve iletişimin simgelerindendir. Hıdrellez kısaca insan ve doğa arasındaki iletişimi, baharı ve umudu simgeleyen bir kültürel gelenektir.






“HIDRELLEZ” SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI NEDİR ?


Hıdrellez; Hızır ile İlyas sözcüklerinin birleşmesinden türemiştir. Türk kültüründe sıkıntıda bulunanların yardımına koşmalarıyla tanınan Hızır ve İlyas peygamberlerin 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece “buluştukları”, “dilekleri gerçekleştirdikleri”ne inanılır. Bu inanış, zaman içinde çeşitli kutlama biçimleriyle “Hıdrellez” denen şenliklere dönüşmüştür.


http://www.hidrellez.org/tarihce02.asp

http://www.hidrellez.org/

Bu güzel bahar gününde,Hıdrellez'de başta sağlık ve mutluluk olmak üzere tüm dileklerimizin gerçekleşmesi,birlik,beraberlik,barış içinde güzel bir TÜRKİYE diliyorum..

Haydi biz de gül ağacına ;

Dileklerimizi yazdığımız kağıtları  bağlayalım..

Bir de bozuk paralarımızı minik bezlere,kağıtlara sarıp bağlayalım..

Eskiden Hıdrellez'de dileklerimizi yazıp 6 Mayıs'da sabaha karşı denize atardık..

Gül ağacına bağladığımız para ve dilek  paketlerini de sabah olunca erken kalkıp toplardık..

Güzel dileklerimizin gerçekleşmesi umudu ile..

selma er.

2 yorum:

didem dedi ki...

Iyiki yazmissin bloguna.Sayende haberim oldu hemen dileklerimizi yazdik koyduk.Insallah herkesin dilegi gerceklessin...Denize mi atmak lazim dilek yazdigimiz kagitlari?stalins
Didem

Selma Er dedi ki...

evet..hatırlıyormusun,sen küçükken babaannen ve komşularla birlikte hıdrellez sabahı yazdığımız dilekleri kalamış sahilinde denize atardık..gül ağacına akşamdan bozuk para ve dileklerimizi yazdığımız kağıtları bağlardık..sabah olunca da alır,kağıtları denize atardık..bazı dileklerimiz gerçekleşmiş idi..