12.11.2008

SON GAZİYE ÇOK ÖZEL TÖRENLE VEDA..

SON GAZİYE ÇOK ÖZEL TÖRENLE VEDA

45. Alay'dan Piyade Asteğmen Rütbesi ile Afyon Cephesi'nde Kurtuluş Savaşı'na Katılan Mustafa Şekip Birgöl 105 Yaşında Öldü. 1952'de Albay Rütbesinden Emekli Olan Birgöl, Kurtuluş Savaşı'nda İmkansız Sayılacak Koşullardan Zafer ve Vatan Yaratan 'Çılgın Türkler'in Hayatta Kalan Son İsmiydi.


45. Alay’dan Piyade Asteğmen rütbesi ile Afyon Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katılan Mustafa Şekip Birgöl 105 yaşında öldü. 1952’de albay rütbesinden emekli olan Birgöl, Kurtuluş Savaşı’nda imkansız sayılacak koşullardan zafer ve vatan yaratan ’Çılgın Türkler’in hayatta kalan son ismiydi.
İŞTE SON GAZİNİN HAYATINDAN KESİTLER

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ GAZİ DEDE TUTULMAZ

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI


OSMANLI Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’ndan mağlup çıkması üzerine Anadolu’yu işgal eden Fransız, Yunan, İtalyan ve İngilizler’e karşı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın son gazisi Mustafa Şekip Birgöl, hayatını kaybetti. TBMM’nin verdiği kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibi Birgöl, 105 yaşındaydı.

Afyon’da savaştı

Üsküdar’da 1903’te doğan Birgöl’ün babası ve dedesi, deniz subayıydı. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulunda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesinde okuyan Birgöl, daha sonra Harp Okuluna girdi. Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen’de görev yapan Birgöl, Atatürk’le bir arada bulundu, yüz yüze görüştü. Birgöl, 15. Fırka 45. Alay’dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesi ile Afyon Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Büyük Taarruz’da da bulunan Birgöl, düşmanın İzmir’de denize dökülmesinin ardından Samsun’daki kıtasına döndü. 1928 yılına kadar Samsun’da görev yapan Birgöl, daha sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla’da, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra da, çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev yaptı. Birgöl, 13 Eylül 1952’de albaylıktan emekli oldu. Sağlık sorunları nedeniyle konuşmakta güçlük çeken Birgöl, GATA Haydarpaşa Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Son dönemde sadece burnundan beslenebilen ve sağlık durumu iyice kötüleşen Birgöl, dün sabah son nefesini verdi.

Atatürk anısı

Damadı emekli elektrik mühendisi Bekir Artunç, Birgöl’ün kendisine aktardığı Atatürk ile bir anısını şöyle anlattı: "Atatürk, Mustafa Şekip Birgöl’ün birliğine teftişe gelmiş. Teftiş sonrasında birliği terk ederken, Atatürk’ün peşinden Foks adında bir köpek gidiyor. Atatürk, ’Bu kimin köpeği?’ diye sormuş. Albay, selam verip, ’sizindir’ demiş. Sonra Atatürk o köpeği alıp gitmiş." Birgöl’ün Atatürk ile bir arada bulunduğu dönemler de olduğunu, yüz yüze de görüştüklerini ifade eden Bekir Artunç, kayınpederinin Atatürk’ü gayet iyi bildiğini ve tanıdığını söyledi.

Özel tören

Birgöl, 14 Kasım Cuma günü Selimiye Camisi’nde öğle vakti düzenlenecek cenaze töreninin ardından, Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedilecek. Düzenlenecek özel cenaze törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ da katılacak. Avustralya’da bulunan torunu Murat Toker’in Türkiye’ye 2 gün sonra dönebilecek olması yüzünden "Son Gazi"nin cenaze töreni cuma gününe bırakıldı.

Hürriyet Muhabiri Ersin Kalkan’ın "Son Gaziler" kitabında tanıtılan ve söyleşi yapılan bütün gazilerde hayatını kaybetti. İstiklal Savaşı’nın son 4 gazisi 3 yıl içinde teker teker aramızdan ayrıldı. İstiklal Savaşı Gazisi Yakup Satar da 2 Nisan 2008’de 110 yaşında Eskişehir’deki, Veysel Turan ise 25 Mart 2007’de Konya’da 107 yaşında, Ömer Küyük de 12 Ocak 2006’da Çorum’da vefat etmişti.

Kurtuluş Savaşı’nın yaşayan son neferiydi

SON gazi Birgöl’ün ikinci eşi Ayşe Birgöl "gazi eşi" olmanın çok mutluluk verici olduğunu ifade ederek, "Dün (önceki gün) son kez hastanede konuştuk. Elimden tuttu, bir şeyler anlattı" dedi. Bir görüşme sırasında Birgöl, "Bir gününüz nasıl geçiyor?" sorusu üzerine, "Edi ile Büdü duruyoruz işte. Ona çok iyi bakıyoruz" demişti. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı dönemde Birgöl’ü sık sık ziyaret etmişti.

Milletin gönlündeki yerleri müstesna

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İstiklal Savaşı’nın hayattaki son gazisi, Mustafa Şekip Birgöl’ün vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Gül, mesajında, "Vatanımız için her şeylerini ortaya koyan gazilerimiz, milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahiptir. İstiklal mücadelemizin zor şartlarını yaşayan, tecrübelerini yeni nesillere aktaran gazilerimiz, millet olma şuurunun güçlenmesine değerli katkılarda bulundular. Onlar, aynı zamanda yokluklar içinde kurulan ülkenin bugün geldiği ileri noktayı görme gururunu da yaşadılar. Bizler de vatanımıza aynı şuur ve kararlılıkla ilelebet sahip çıkacağız" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan da Birgöl’ün vefatı üzerine kızı İpek Artunç’a başsağlığı telgrafı gönderdi.

12.11.2008
http://www.haberler.com/son-gaziye-cok-ozel-torenle-veda-haberi/
*alıntı..

TÜRK MİLLETİ'nin başı sağolsun ..ŞEHİTLERİMİZİN ve GAZİLERİMİZİN mekanları cennet olsun..

Hiç yorum yok: