30.07.2009

3G'de Turkcell iş alemini, Vodafone gidenleri, Avea gençleri hedefliyor

3G'de Turkcell iş alemini, Vodafone gidenleri, Avea gençleri hedefliyor

GSM sektöründe büyük heyecan yaratan ve 30 Temmuz gecesi devreye girecek olan 3G teknolojisinde yarış başlıyor. Numara taşınabilirliği ile artan rekabet, 3G süreciyle birlikte iyice kızışacak. Özellikle fiyat ve servis çeşitlendirmesinde yoğun bir rekabet yaşanacak. Turkcell 3G'de internete odaklanacağının işaretini verirken, Avea sınırsız ve hızlı müzik kozunu kullanacak. 3G servislerini henüz açıklamayan Vodafone ise numara taşımada yaşadığı kaybı telafi etmeye çalışacak.
Operatörler bugüne kadar sır gibi sakladıkları 3G stratejilerini ve yeni tarifelerini bir gün araya açıkladı. Avea ve Vodafone, önceki gün düzenledikleri basın toplantılarıyla, "3G'de iddialıyız" derken, A tipi lisans ile 3G'de en geniş frekansın sahibi olan Turkcell de dün düzenlenen basın toplantısıyla "3G'de de öncü olduk" mesajı verdi.
15 günde 1 milyon 3G kullanıcısına ulaşan Turkcell, özellikle iş dünyasını "her yerde ve hızlı internet" mesajıyla cezbetmeye çalışıyor. Sesli ve görüntülü görüşmenin fiyatını eşitleyen Turkcell'in internet paketlerinin fiyatı haftalık ve aylık olarak ikiye ayrıldı. Fiyatlar 19 TL'den başlıyor. 3G paketi satın alan müşterilerine yönelik 3G ile uyumlu telefon kampanyası düzenleyecek olan Turkcell, henüz Türkiye'ye gelmemiş birçok telefonu da ağustos ayından itibaren pazara sunacak.
Dijital müzik pazarında iddialı olan Avea da, 3G'de özellikle gençler çekmeye çalışıyor. Cep üzerinden abonelerine lisanslı müzik parçaları satan Avea, 3G teknolojisiyle birlikte çok uzun bir müzik parçasını bile saniyeler içinde abonelerine ulaştırmayı ön plana çıkarıyor. Görüntülü görüşmenin dakikasını 10 kuruş yani 1 kontör olarak belirleyen Avea, ayrıca abonelerine 30 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında her yöne 15 dakika ücretsiz konuşma imkanı ve 5 TL'den başlayan sınırsız TV paketleri sunacak.
Henüz 3G tarifelerini açıklamayan Vodafone ise, sadece görüntülü konuşma ile sesli konuşma arasında bir fiyat farkı olmayacağını bildirdi.


Turkcell 15 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştı
Bu yıl büyük bir bölümü 3G için olmak üzere 2.1 milyar TL'lik yatırım yapacak olan Turkcell, 3G ile rekabet avantajı sağlamayı hedefliyor. Dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, 15 gün önce 3G için kayıt almaya başladıklarını ve şu ana kadar 1 milyon kullanıcıya ulaştıklarını açıkladı. Ciliv, "Teknoloji ile fark ve rekabet avantajı yaratabileceğimize inanıyoruz. Bu teknolojiler iş dünyasındaki her sektöre hız ve verim katabiliyor, maliyetleri düşürebiliyor. Türkiye ekonomisi açısından çok verimli bir dönem başlıyor" dedi. Bugün vizyona girecek yeni reklamlarında da iş dünyasına, "Her yerde ve hızlı internet işlerinizi kolaylaştıracak" mesajını verdiklerini anlatan Ciliv, ofisleri Boğaz vapurlarına, deniz kenarlarına, köylere, yaylalara taşıdıklarını söyledi.
Civil, ayrıca bir çok sektöre kapı açacak 3G teknolojisi ile şirketlerin sahada elemanlarını takip edebileceğini, müşteri memnuniyetini daha net göreceğini, giderek daha fazla hayatın içine girecek sim kart dünyası ile iş dünyasına yönelik çözümlerin artacağını kaydetti. 3G ile müşterilerinin, birim/fiyat olarak eskisine göre neredeyse yarı fiyatına internete ulaşabileceğini kaydeden Ciliv, şu anda 15 milyonun üzerinde kullanıcının internet hizmetlerinden yararlandığını dile getirdi.
Ciliv, 2009 yılında lisans ücreti olarak 860 milyon TL yatırım yaptıklarını, toplam yatırım tutarı olan 2.1 milyar TL'nin içinde Superonline için yapılan yatırımlar olsa da büyük kısmının 3G'ye yönelik olduğunu açıkladı. Ciliv, 3G dünyasına 30 yeni ürün ve servis ile girdiklerini vurguladı.

Altyapımızı paylaşmaya hazırız
Pazartesi günü düzenlenen Avea Basın toplantsında Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany'nin, "Turkcell ve Vodafone isterse 3G altyapımızı, şebekemizi paylaşmak isteriz" önerisine sıcak baktıklarını belirten Ciliv, "Açıkçası bu benim öne çıkarttığım bir teklifti. Vodafone'a da teklifimizi sunduk. İşbirliği ile firmalar olarak nasıl bütün sektörün masraflarını azaltırız ki, müşterilerimize daha zengin servisleri daha uygun fiyatlarda sunalım, görüşümüz devam ediyor" şeklinde konuştu. LTE oarak adlandırılan 4G teknolojisine yönelik testlerine başladıklarını anlatan Ciliv, zamanla bu teknolojiyi de Türkiye'ye getireceklerini ifade etti.
Ciliv, bu basın toplantısını 2 yıl önce düzenlemek istediklerini, ancak rakiplerinin ihaleden çekilmesi dolayısıyla 2 yıl beklediklerini ifade etti.

3.1 milyon müşterimiz 3G'ye uyumlu
Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu ise, Avrupa'da 3G penetrasyonunun yüzde 20'ler civarında bulunduğunu, bugüne kadar hem hız hem de cihaz konusunda bir müşteri memnuniyetsizliği yaşandığını kaydederek, bu oranın önümüzdeki yıllarda hızla artmasının beklendiğini dile getirdi. Develioğlu, "Müşterilerimiz arasında 3.1 milyon 3G uyumlu cihazı olan var. Bunu hızla artırmak için kampanyalar yapıyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 63 milyon cep telefonunun bulunduğu Türkiye'de, 4 milyon 3G uyumlu cihaz olduğunu açıkladı. Bu da yüzde 8 gibi bir rakama geliyor. Hızla Avrupa'daki penetrasyon seviyelerine geleceğimize inanıyoruz" dedi. Hem data hem ses hem de kısa mesaj içeren iPhone paketlerinin devam edeceğini anlatan Develioğlu, kota aşımı durumunda ise faturaları bireyselde 199 TL, kurumsalda 499 TL ile sınırlamaya devam edeceklerini belirtti.

Turkcell'den yeni ürünler
3G ile uyumlu Nokia N97, LG WatchPhone ve Samsung Android'i ağustos ayında Türkiye'de satışa sunacak.
Mobil kamerası Gözz, simkartlı netbook ve notebookla, Mobil TV, Konuşan Poster, VideoBul, VideomFacebookta gibi servisler sunacak.
Global Bilgi'nin görüntülü çağrı merkezinde işaret dili bilen müşteri temsilcileri, işitme engelli müşterilere hizmet verecek.
Görüntülü çağrı merkezi çözümünü Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası da kullanacak.



Avea gençleri müzikle
cezbetmenin peşinde
Avea, 3G'de özellikle müzikle gençlerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Cep üzerinden abonelerine lisanslı müzik parçaları satan Avea, 3G teknolojisiyle birlikte çok uzun bir müzik parçasını bile saniyeler içerisinde abonelerinin telefonuyla buluşturmayı ön plana çıkarıyor. Avea 3G ile görüntülü görüşmenin dakikası 10 kuruş yani 1 kontör olacak. Avea, ayrıca abonelerine 30 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında her yöne 15 dakika ücretsiz konuşma ve 5 TL'den başlayan paketlerle sınırsız TV imkanı da sunacak.
3G için 3 ayrı paket hazırlayan Avea'nın CEO'su Erkan Akdemir, önceki gün düzenlenen basın toplantısında, "Bu yıl içerisinde 1 milyar TL'lik yatırım yapacağız ve bunun büyük kısmı 3G'ye gidecek. Daha önce 2G ile de sunulan müzik, futbol ve oyun gibi hizmetleri çok daha hızlı bir şekilde abonelerimize sunacağız. 3G konusunda Avea'yı rakiplerinden ayıran en önemli özelliği katma değer olacak" demişti.


Vodafone servislerini en geç
açıklayan operatör oldu
Numara taşımanın başlamasının ardından 400 bin abonesini kaybeden Vodafone, 3G ile yarışa yetişme çabasında. 3G teknolojisini 30 Temmuz'dan itibaren Vodafone "3G +" markasıyla 81 ille buluşturmayı hedefleyen Vodafone, tarifelerini ise henüz açıklamadı. Pazartesi günü düzenlenen basın toplasıntısında konuşan Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray, 3G ile görüntülü konuşmanın, sesli konuşmayla aynı fiyatlandırmada olacağını, ancak data fiyatlandırmasına ilişkin bilgileri paylaşamayacağını söylemişti. Vodafone Türkiye'nin önemli bir sıçrama yapacağına inandıklarını, bunun için dünyada edindikleri 3G tecrübesine güvendiklerini belirten Timuray, "Türkiye, bilgi iletişiminde oldukça geri kaldı. 3G'nin bilgi toplumuna geçişte önemli bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Fiyatlandırma politikalarımızı herkesin ulaşabileceği makul fiyatlandırma prensibiyle oluşturduk" diye konuşmuştu.


TURKCELL
Görüntülü
konuşma fiyatı
Sesli tarifesiyle aynı
İnternet
(Faturalı tarife) 1 GB
29TL 4 GB
39TL 8 GB
69TL
Bu yılki yatırım 2.1 milyar TL

PAKETLER

Ürün & Servis
Paket
Fiyat

Faturalı 3G İnternet
1GB / 4GB / 8GB 29 / 39 / 69 TL
(VINN 3G modem ediyeli)

Faturasız 3G İnternet
Haftalık 1GB /
Aylık 4GB
19 / 49 TL
(VINN 3G modem hediye)

Cepten internet
100 MB
9,38TL / 65 kontör





AVEA

Görüntülü
konuşma fiyatı:
10 Kuruş

İnternet 35TL / 199 kontör
(2GB) 55 TL / 349 kontör
(6GB)
Bu yılki yatırım 1 milyar TL

PAKETLER
3G Hoşgeldin
Paketi 3G Standart
Paket 3G
Süper
Paket
Ücret Aylık 7TL Aylık 17TL Aylık 27TL

Görüntülü
konuşma 30 dakika
her yöne
ücretsiz 60 dakika
her yöne
ücretsiz 150 dk
her yöne
ücretsiz

Mobilvizyon 1 saat
ücretsiz 3 saat
ücretsiz 5 saat
ücretsiz
Data 100MB 250MB 500MB
Seçİzle 1 içerik 2 içerik 3 içerik





VODAFONE

Görüntülü
konuşma fiyatı
Sesli tarifesiyle aynı

Bu yılki yatırım
1.3 milyar TL

PAKETLER
Açıklanmadı ..

*alıntı..
(referans gazetesi..)

29.07.2009

Sitesinin Erişime Kapatılmasını İstemeyen Site Sahiplerine Hukuki Tavsiyeler

Av. Gökhan Ahi'nin turk.internet.com daki önemli yazısı aşağıdadır. Kaynak: http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=24563

---------------------

İnternet, artık bir çok genç için, eğlencenin ve bilgi paylaşmanın ötesinde ciddi bir gelir kapısı haline geldi. Geniş bant internetin yaygınlaşması, kullanıcıların çoğalması, içeriğin zenginleşmesi, reklamverenin bütçesini internete yönlendirmesi ve internette verilen hizmetlerin çeşitliliğinin artması gibi sebepler, bir çok yeni gelir ve ticaret modelini ortaya çıkardı.

Web 2.0 denilen ve asıl içeriğini kullanıcıların oluşturduğu forum, video, sözlük, hikaye, yorum siteleri ile sosyal ağlar, interaktif oyun siteleri gibi uygulamalar, sadece trafik yaratmakla kalmıyor, ciddi bir reklam potansiyeli de yaratabiliyor. Hobi ve eğlence amaçlı başlayan bir çok internet projesi, istihdam ve katma değer yaratan şirket veya şirket benzeri oluşum haline gelebiliyor. Ancak, gelirler artmışken ve yeni projelere yelken açmışken, bir anda sitenin mahkeme tarafından erişime kapatıldığı gerçeği ile karşı karşıya kalınabiliyor.

Bir yandan itibar kaybı, diğer yandan gelir kaybı yaratan erişim engelleme kararlarına maruz kalmamak için aslında biraz dikkat, biraz da kendine güvenmek yeterli.. Bir çok yönünü eleştirdiğimiz 5651 sayılı yasa, aslında web 2.0 tarzı siteler için oldukça güzel sorumluluk rejimi benimsemiştir. Bu yasaya göre “yer sağlayıcı” sağlayan forum, video, sözlük, sosyal ağ siteleri vd., yaptıkları işin doğası gereği hukuka aykırı içeriği takip veya kontrol etmekle yükümlü değillerdir. Günde binlerce yeni içeriğin eklendiği bu tür siteleri kontrol etmek neredeyse imkansıza yakın sayılır. Ancak, “yer sağlayıcı”ların hukuka aykırı içerik bulunduğu konusunda kendisine bir uyarı gelmesi durumunda, hukuka aykırı içeriği kaldırmak gibi bir zorunlulukları bulunmaktadır.

Peki, ne oluyor da bir çok site mahkeme kararı ile kapatılabiliyor? Mevzuatımıza göre, siteler üç ana sebepten erişime kapatılabiliyor:

5651 sayılı yasaya göre: Pornografi, çocuğun cinsel istismarı, intihara yönlendirme, uyuşturucu madde kullanımı özendirme, sağlık için tehlikeli madde temin etme, kumar oynatma, bahis oynatma ve Atatürk’ün manevi kişiliğine hakaret etme gibi suçlara ait içerik bulunduran sitelerin erişime kapatılması bu yasa ile mümkündür.
Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’na göre: Ek 4. Maddede belirtildiği gibi, fikri mülkiyeti ihlal eden içerik (Örn. İllegal biçimde müzik, video, oyun, yazılım paylaşımı) bulunduran siteler, uyarılmalarına rağmen ihlale konu içerikleri kaldırmadığında erişim engelleme kararı verilebilmektedir.
Türk Medeni Yasası’na göre: Kişilik haklarının korunmasını sağlayan 24. Madde gereğince, hakaret, iftira, ismin ve görüntünün izinsiz kullanımı gibi kişilik haklarını ihlal eden içerikler için de erişim engelleme yoluna gidilebilmektedir.

Görüldüğü gibi, siteler sadece bu sebeplerden dolayı erişime kapatılabilmektedir. 5651 sayılı yasada sayılan hukuka aykırı içerikler dışında, diğer yasal sebeplere dayanarak site kapatılması için öncelikle, hakkı ihlal edilenin site sahibine veya yöneticisine bir uyarı yapması gerekir. Gelişmiş ülkelerde de benimsenen bu yönteme “Uyar ve Kaldır” yöntemi denilmektedir. Bu uyarının yapılmasına rağmen, hukuka aykırı içeriğin kaldırılmaması, doğal olarak hakkı ihlal edilen kişiye mahkemeye başvurma hakkını vermektedir. Ülkemizde de ana prensip, “uyar ve kaldır” olmalıdır.

Diğer bir sorun ise, hukuka aykırı içerikle ilgili yapılan uyarının haklı olup olmadığı sorunudur. Her uyarı, haklı ve gerçek bir talep içermeyebilir, yani hukuka aykırı olduğu iddia edilen içerik aslında hukuka uygun bir içerik olabilir. Zaten açıkça hukuka aykırı olduğu belli olan içerikleri (mp3, oyun, yazılım ve film paylaşımı, hakaret, iftira, aşağılama, ırkçılık, pornografi vs.) tartışmaya gerek bile kalmayacaktır, ancak bir içeriğin hukuka aykırı olup olmadığının değerlendirmesini yapmak her zaman kolay olmayacaktır. Bu durumda biraz dikkatli davranmak, konuyu kendi içinde tartışmak, hatta çoğu zaman bir hukukçudan profesyonel hukuki yardım almak gereklidir.

Bazen, içinde ünlü sitelerin de bulunduğu bir çok site, iletişim kanallarını açmakta isteksiz davrandığı için, ya da bu konuda özel bir iletişim kanalı kurmadığından, hatta yüzlerce e.posta mesajının arasında uyarı mesajını fark etmediğinden dolayı, kazaen erişim engelleme kararlarına maruz kalabilmektedir. Bu sebeple, site sahipleri / yöneticileri sitelerine mümkünse bir künye koymalı ve iletişim kurulabilecek e.posta adreslerini, özellikle hukuka aykırı içerikle ilgili özel bir iletişim kanalını herkesin kolayca görebileceği bir yerde açıkça belirtmelidir. Bu iletişim kanallarına gelen her mesaj ciddiye alarak okunmalı ve değerlendirilmelidir, gerekirse hukuk danışmanına yönlendirilmelidir. Hukuka aykırı olduğu iddia edilen ama hukuka uygun olduğunu düşündüğünüz içerikle ilgili gelen mesaja, uygun ve açıklayıcı gerekçelerle mutlaka cevap verilmelidir.

İnternet özgürlüktür, ancak her özgürlükte olduğu gibi bu özgürlüğün de bir takım sınırları bulunmaktadır. Bu sınırlar ise, bir başkasının özgürlük alanını ihlal edildiği yerden başlamaktadır. Kişilik haklarına, telif haklarına yapılan saldırıları engellemenin de bir hak ve özgürlük olduğunu ayrıca belirtmek gerekir. Haklara saygılı olunabilir ve haklarını korumaya çalışanlara empati ile yaklaşılabilirse, karşılıklı anlayış ve işbirliği sağlanabilirse, hiçbir site erişim engelleme kararına kolay kolay konu olmayacaktır.

9.07.2009

CARPOOLİNG

Kendi arabana binmekten daha iyi ne olabilir? Tabii ki başkasının arabasına binmek! Araba sürmekten daha iyi ne var? Araba sürmemek. Hem de istediğiniz yere giderek! Fransa'dan başlayıp bütün Avrupa'ya yayılan yeni bir sistem, otostopu bir 20. yüzyıl nostaljisine dönüştürüyor. Artık otostop internette önceden sözleşilip yapılıyor.

Paris'ten Berlin'e. 25 Şubat saat 14.00'te. Clio; sadece kendim kullanacağım. Üç kişilik yer mevcut. Sigara içen olur, peti olan olmaz.

Fransa'nın bütün kentlerinden Avrupa'nın bütün kentlerine doğru yolculuk yapmayı düşünenlerin aynen bu şekilde yazdığı tam 170 bin ilan www.covoiturage.com sitesinde başvuracak yoldaşları bekliyor. Siz sadece nereden, nereye ve ne zaman gitmek istediğinize karar verin. Sizinle aynı saatte, aynı yere giden ve benzin masrafından tasarruf edip yolculuğun yalnızlığını hafifletmek isteyen bir sürücü mutlaka bulunur. Üstelik bu sistem trafikteki otomobil sayısını azalttığı için çevre korumaya katkıda bulunuyor, trafikteki araç yükünü de azaltıyor. İsviçre Federal Çevre ve Ulaşım Bakanlığı'nın 2007'de ülkenin e-covoiturage'ını resmi olarak desteklemeye başlaması da bu yüzden.

Fransızların covoiturage dediği sistem Almanya'da mitfahren, İngiltere'de carpooling ismiyle hızla yaygınlaşıyor. Otomobil paylaşımının son 3-4 yıldaki hızlı tırmanışının ardında, kimilerine göre yükselen benzin fiyatları var, kimilerine göre hayatı felç eden ulaşım grevleri.

Carpooling aslında 21. yüzyılın otostopu. Henüz Türkçe bir karşılığı yok. Yolun kenarında durup geçen arabalara rastgele el-kol sallayacağınıza, arabasına bineceğiniz kişiyle önceden sözleşmeniz anlamına geliyor. Tabii ki masraflara ortak olmak kaydıyla. Bazı internet siteleri bu işe özel hesap makineleri oluşturmuş. Yolcu sayısını, gidilecek mesafeyi, aracın kilometrede yaktığı benzini giriyorsunuz, adambaşı ne kadar masraf düştüğünü hesaplıyor. Sürücü için de, yolcular için de kazan-kazan kuralları işliyor ama yüzlerce alternatif arasından en uygununu bulmak kendi işiniz. Öyle ya, evin kapısından alınmak istiyorsanız bulunduğunuz yere en yakın sürücüyü seçmelisiniz. Yolculuğun eziyete dönüşmemesi için sigara, müzik gibi kilit meseleleri de önceden halletmek gerek. Peki, otostop tamamen kalktı mı? Yoo, bir 20. yüzyıl nostaljisi olarak devam ediyor. Ama hálá tesadüfe inanan romantikler için!

DOĞU TİMOR'A YOLDAŞ ARIYORUM

Fransa'daki www.covoiturage.com ile İsviçre'deki www.carstops.org aynı şekilde çalışıyor. İster yolcu, ister sürücü olun: Verilerinizi giriyorsunuz, size uygunların listesini döküyor.İçlerinden kimle gideceğinizi siz seçiyorsunuz.

Buna mukabil İrlanda, İngiltere ve ABD'de hizmet veren www.liftshare.org'un sistemi biraz daha karışık. Önce bedelsiz üye olup talebinizi giriyorsunuz. Uygun bir partner çıkarsa, size elektronik postayla haber veriliyor. Ama aklınızda bulunsun, İngilizler gece yolculuğu sevmiyor. Nereden biliyorum? Yarın gece 03.20'de, benimle Doğu Timor'a hareket etmek isteyecek biri 4 gündür çıkmadı da ordan.

Almanya'da beş dilde hizmet veren www.drivetoday.de sitesi uygun bir yoldaş bulmanız için yüzde 65 şans vaat ediyor. Fakat burada aramalar ülkeler üzerinden. Slovenya ya da Danimarka'dan çıkıp Katar yahut Çin'e giden bir araba bile arayabilirsiniz.

Türkiye'de www.ilan.lookat.com gibi tatil arkadaşlığı ya da www.yolarkadaşım.net gibi işten eve, evden işe yoldaşlık ilanı veren siteler var. Ama carpooling hálá bakir bir alan olarak, girişimcilerini bekliyor.

İYİ YOLDAŞLIĞIN 10 KURALI

1. Rotanızı ve zamanlamasını iyi belirleyin. En kolay alınabileceğiniz veya buluşabileceğiniz noktayı seçin.

2. Eğer siz de otomobil sürecekseniz sürüş sorumluluklarını paylaşmak için adil bir program hazırlayın.

3. Masrafların nasıl paylaşılacağına ve ödemenin ne zaman yapılacağına dair bir anlaşmaya varın.

4. Dakik olun. Bir aksilik veya gecikme durumunda birinin diğerini ne kadar bekleyeceğini tayin edin.

5. Sigara serbest mi? Ne tür müzik dinlenecek, volümü ne olacak? Kurallarınızı ortaya koyun.

6. Yol arkadaşlığını seks, fuhuş gibi başka amaçlar için kullanmayın. Kullananları siteye ihbar edin.

7. Yola çıkacaklar arasında bir iletişim zinciri oluşturun. Her türlü aksiliği haber verin.

8. Dikkatli sürün ve aracı düzenli olarak kontrol edin. Aşırı hız, alkol ve tehlikeli manevralardan uzak durun.

9. Diğer yolcuların isteklerine saygı gösterin. Özellikle sabah yolculuklarında sessizlik tercih edenler olabilir.

10. Her türlü olasılığa karşı (hastalık, vs.) ikinci bir alternatifiniz olsun. Son dakika açıkta kalmayın.

EN POPÜLER SİTELER

www.car-pooling.com, www.covoiturage.com, www.auto-stop.com, www.carstops.org, www.ecotrajet.com, www.car-pool.co.uk, www.drivetoday.de, www.liftshare.org

Günde 2500 yolculuk

Fransa'nın en bilinen covoiturage sitelerinden www.covoiturage.fr üç yıl önce trende yer bulamayan Frederic Mazella adında bir genç tarafından kuruldu. Her yıl yüzde 120 büyüyor. Siteye günde 16 bin ilan geliyor, bu sayede 2500 ortak yolculuk gerçekleşiyor. Yolculukların yüzde 75'i tek kerelik, yüzde 25'i belli aralarla tekrarlanan yolculuklar. İlan veren sürücü ve yolcu oranı yarı yarıya eşit.

*alıntı..